Wist je waarom het opschrift “Antwerpen” op de achtersteven van de driemaster Mercator staat? Dit terwijl Oostende’s trots al sinds 1964 in onze badstad ligt.

Dit heeft te maken met de geschiedenis van het schip. De Mercator werd gebouwd in 1932 als opleidingsschip voor de Belgische koopvaardij. Het schip diende als opleidingsplatform voor de officieren van de Belgische koopvaardijvloot. De keuze voor “Antwerpen” op de achtersteven was een eerbetoon aan de stad Antwerpen, die destijds een belangrijk maritiem centrum was.

De stad Antwerpen heeft een rijke maritieme geschiedenis en was een vooraanstaand handelscentrum, vooral tijdens de Gouden Eeuw in de 16e eeuw. Het opschrift op de Mercator symboliseert de relatie tussen het schip en de maritieme tradities van België, met specifieke aandacht voor Antwerpen als belangrijke havenstad.

De Mercator ligt sinds 1964 in Oostende. Na zijn actieve dienst als opleidingsschip voor de Belgische koopvaardijvloot werd de Mercator omgebouwd tot museumschip. In 1964 werd het schip aangemeerd in de Oostendse jachthaven. Sindsdien heeft het als een drijvend maritiem museum gediend, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in de maritieme geschiedenis en de levensomstandigheden aan boord van een driemaster. De Mercator is een populaire toeristische attractie en een belangrijk onderdeel van het maritieme erfgoed van België. Sinds 1 april 2017 is ze pas eigendom van de stad Oostende geworden.

In 1936 werd het stoffelijk overschot van Pater Damiaan teruggebracht naar België aan boord van de Mercator. Damiaan overleed in Molokai in 1889 en werd terug opgegraven. Het schip Mercator werd speciaal uitgekozen om deze belangrijke missie uit te voeren, waarbij het lichaam van Pater Damiaan van Molokai naar België werd overgebracht. Pater Damiaan werd uiteindelijk herbegraven in de kerk van de paters Heilige Harten in Leuven.

Kortom de beroemde driemaster heeft een rijke geschiedenis en is zeker de moeite waard om te bezoeken!


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *