In 2024 is het 75 jaar geleden dat de bekende Oostendse schilder James Ensor overleed. James Ensor die bekend was als één van de eerste moderne schilders wordt herdacht met heel wat activiteiten, exposities, tentoonstellingen & festiviteiten in Oostende. Wil je dit niet missen, dan is het zeezichtoostende.be appartement een ideale uitvalsbasis om alles te bezoeken.

Het bezoeken waard

Ensorhuis (James Ensorhuis): Dit is de voormalige woning en studio van James Ensor in Oostende. Het huis, gelegen in de Vlaanderenstraat 27, is omgebouwd tot een museum. Bezoekers kunnen hier een inzicht krijgen in Ensors leven, zijn artistieke ontwikkeling en zijn werkomgeving.

Mu.ZEE (Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst): Mu.ZEE in Oostende herbergt een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, waaronder werken van James Ensor. Het museum biedt een bredere context voor Ensors werk en is een waardevolle plek voor kunstliefhebbers.

Duinenkerk met graf James Ensor: James Ensor ligt begraven op de begraafplaats van de Duinenkerk (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk) in Oostende.

Venetiaanse gaanderijen: Tijdelijke tentoonstelling van 29 juni ’24 tot 27 oktober ’24.

Buste van Ensor uit hout en stro: Speciaal voor het Ensorjaar is op het stationplein een groot standbeeld geplaatst die gemaakt is uit hout en stro. Ga het zeker bezoeken.

Leuke weetjes over Ensor

Ensor, geboren en getogen in Oostende, was een getalenteerde pianist, pas rond 1880 verschoof zijn focus geleidelijk naar de beeldende kunst, en Ensor koos uiteindelijk voor een loopbaan als schilder en tekenaar.

Ensor werd in z’n jonge tijd geïntegreerd door maskers, hij leerde ze kennen in het winkeltje van zijn moeder die ondermeer carnaval maskers verkocht.

Ensor was innovatief in zijn technieken en materialen. Hij experimenteerde met vernieuwende materialen, zoals het gebruik van zand en schelpen in zijn verf, waardoor zijn schilderijen een textuur en diepte kregen.

Jarenlang sierde het portret van Ensor het biljet van 100 Belgische frank, dat in 1995 werd uitgegeven en tot 2002 in omloop was voordat de euro werd ingevoerd. Het biljet bevat een afbeelding van James Ensor. Dit eerbetoon aan de kunstenaar weerspiegelt zijn belang voor de Belgische cultuur en kunstgeschiedenis.

Het leven van Ensor

James Ensor was een Belgische kunstenaar, geboren op 13 april 1860 in Oostende en overleden op 19 november 1949. Hij wordt beschouwd als een belangrijke figuur in het symbolisme en het expressionisme. Ensor begon zijn artistieke carrière als musicus, maar koos later voor de beeldende kunst.

Zijn werk wordt gekenmerkt door een opvallende en vaak satirische verbeelding van de menselijke natuur en de maatschappij. Ensor’s schilderijen en tekeningen bevatten vaak maskers en groteske figuren, die zijn fascinatie voor de maskerade en het carnavaleske weerspiegelen. Hij was een pionier in het gebruik van het zelfportret als een middel om zijn innerlijke wereld en gemoedstoestand uit te drukken.

Ensor genoot tijdens zijn leven niet altijd erkenning van het bredere publiek, maar hij had invloed op latere kunstbewegingen, zoals het expressionisme en het surrealisme. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk “De intrede van Christus in Brussel” (1888), een chaotisch en satirisch tafereel dat politieke en sociale kritiek uitbeeldt.

In zijn latere jaren leefde Ensor in relatieve afzondering in Oostende, waar hij bleef schilderen tot aan zijn dood. Zijn invloedrijke bijdragen aan de kunstgeschiedenis en zijn unieke visie op de menselijke natuur hebben zijn nalatenschap levend gehouden.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *